Online Learning Glossary – Real Meanings For Real People

By | 8 Ιανουαρίου, 2023

Έχετε εξετάσει τη διαδικτυακή μάθηση ως μέσο κατάρτισης ή εκπαίδευσης για τον χώρο εργασίας ή την τάξη σας; Ή αναρωτιέστε για μια πιθανή καριέρα στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της διαδικτυακής μάθησης, αλλά δεν είστε σίγουροι τι σημαίνουν όλοι οι όροι;

Όταν είστε νέοι σε έναν τομέα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε σωστά τους όρους, ώστε να καταλαβαίνετε τι λένε οι άλλοι και να επικοινωνείτε αποτελεσματικά σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτό το άρθρο παρέχει μια εισαγωγή και ένα γλωσσάρι στους όρους που σχετίζονται με τη διαδικτυακή μάθηση. Αφού έφτιαξα αυτή τη λίστα, ακόμα κι εγώ εξεπλάγην με το πόσοι όροι υπήρχαν!

ΗΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Η ηχητική διάσκεψη αναφέρεται σε μια σύνδεση μεταξύ τριών ή περισσότερων τοποθεσιών που περιλαμβάνει σύνδεση μόνο φωνής. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου ή μέσω υπολογιστή. Όταν η ηχητική διάσκεψη πραγματοποιείται μεταξύ υπολογιστών μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιεί μια τεχνολογία γνωστή ως VOIP (Voice Over Internet Protocol).

ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΣΗ: Όταν οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν σε ένα διαδικτυακό μάθημα μάθησης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αυτό είναι γνωστό ως ασύγχρονη μάθηση. Αυτό μπορεί επίσης να ονομάζεται ηλεκτρονική μάθηση ή εκπαίδευση μέσω web (WBT). Η ασύγχρονη μάθηση επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να περάσουν από ένα μάθημα με τον δικό τους ρυθμό και με το δικό τους πρόγραμμα.

ΜΙΚΤΗ ΜΑΘΗΣΗ: Η μικτή μάθηση είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαδικτυακών και διαπροσωπικών δραστηριοτήτων μάθησης. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να ολοκληρώσουν ηλεκτρονικές εργασίες με τον ίδιο ρυθμό μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία και στη συνέχεια να συναντηθούν επιτόπου ή διαδικτυακά για πρόσθετες μαθησιακές δραστηριότητες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (CBT): Το CBT αναφέρεται σε κάθε τύπο μαθημάτων που εκτελείται σε υπολογιστή, είτε σε CD, είτε σε σκληρό δίσκο ενός ατόμου είτε στο Διαδίκτυο. Το διακριτικό σημείο είναι ότι η εκπαίδευση μέσω υπολογιστή δεν περιλαμβάνει εκπαιδευτή ή συντονιστή που είναι φυσικά παρών. Τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης σε υπολογιστή γίνεται μέσω του Διαδικτύου, ο όρος χρησιμοποιείται σπάνια. Οι πιο συνηθισμένοι όροι είναι διαδικτυακή μάθηση, eLearning και Εκπαίδευση μέσω Διαδικτύου (WBT).

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΙΔΗ: Το Courseware αναφέρεται σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό λογισμικό που παρέχεται σε υπολογιστή.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ή ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση/μάθηση πραγματοποιείται όταν οι μαθητές και οι καθηγητές τους βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες και η διδασκαλία πραγματοποιείται σε ηλεκτρονική συσκευή, όπως υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Η μάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες συνδέονται ταυτόχρονα ή σε ένα ασύγχρονο περιβάλλον, όταν οι συμμετέχοντες ασχολούνται με τη μάθηση σε διαφορετικούς χρόνους.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ: Το eLearning (συντομογραφία της ηλεκτρονικής μάθησης) είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε όλους τους τύπους κατάρτισης, εκπαίδευσης και διδασκαλίας που λαμβάνουν χώρα σε ένα ψηφιακό μέσο, ​​όπως ένας υπολογιστής ή ένα κινητό τηλέφωνο.

ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ: Δείτε τη μικτή μάθηση.

άτυπη μάθηση: Η άτυπη μάθηση συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να μάθουν κάτι. Θέτουν τους δικούς τους μαθησιακούς στόχους και αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και πληροφορίες με τον δικό τους τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της υποβολής ερωτήσεων, της παρατήρησης των ειδικών, της εξάσκησης και της συνομιλίας. Είναι το είδος της φυσικής μάθησης που κάνουν οι άνθρωποι έξω από ένα δομημένο περιβάλλον.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εντοπισμό των κενών γνώσης, πληροφοριών και δεξιοτήτων μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων και τη δημιουργία ή την επιλογή μαθησιακών εμπειριών που καλύπτουν αυτό το κενό. Οι εκπαιδευτικοί σχεδιαστές βασίζουν τις μαθησιακές τους αποφάσεις στη γνωστική ψυχολογία, τη διδακτική θεωρία και τις βέλτιστες πρακτικές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ LED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ (ILT): Το ILT αναφέρεται συνήθως στην παροχή διδασκαλίας σε ένα περιβάλλον τάξης όπου ο εκπαιδευτής και οι εκπαιδευόμενοι βρίσκονται μαζί την ίδια στιγμή και στην ίδια φυσική τοποθεσία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ: Ένας εκπαιδευτικός σχεδιαστής εξασκεί την τέχνη και την επιστήμη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Αυτό το άτομο προσδιορίζει τις ανάγκες ενός στοχευμένου κοινού και καθορίζει τις καλύτερες προσεγγίσεις για την κάλυψη των αναγκών του κοινού. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει το σχεδιασμό και τη συγγραφή διαδικτυακών μαθημάτων εκμάθησης, καθώς και τη συγγραφή των εγχειριδίων που απαιτούνται για την Εκπαίδευση υπό την ηγεσία του εκπαιδευτή. Ορισμένοι εκπαιδευτικοί σχεδιαστές δημιουργούν επίσης γραφικά και χρησιμοποιούν συστήματα συγγραφής για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ: Τα διαδραστικά πολυμέσα επιτρέπουν στους εκπαιδευόμενους να παρέχουν πληροφορίες για ένα διαδικτυακό μάθημα και να λαμβάνουν ανατροφοδότηση ως αποτέλεσμα της εισαγωγής. Η είσοδος μπορεί να αποτελείται από ένα κλικ ή μεταφορά του ποντικιού, χειρονομίες, φωνητικές εντολές, άγγιγμα μιας οθόνης εισαγωγής, εισαγωγή κειμένου και ζωντανές αλληλεπιδράσεις με συνδεδεμένους συμμετέχοντες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ: Εκμάθηση που πραγματοποιείται σε μια φορητή συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο, που μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.

ΠΟΛΥΜΕΣΑ: Τα πολυμέσα αναφέρονται στην παρουσίαση πληροφοριών και οδηγιών μέσω ενός συνδυασμού γραφικών, ήχου, κειμένου ή βίντεο. Η διδασκαλία πολυμέσων είναι συχνά διαδραστική.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΘΗΣΗ: Ο όρος διαδικτυακή μάθηση χρησιμοποιείται συχνά συνώνυμα με το eLearning. Είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει κάθε τύπο μάθησης που πραγματοποιείται σε υπολογιστή και συνήθως μέσω Διαδικτύου.

ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΡΗΜΟ: Η αυτορυθμισμένη μάθηση αναφέρεται στον τύπο της διδασκαλίας που επιτρέπει σε ένα άτομο να ελέγχει τη ροή του μαθήματος. Υπονοεί ότι το μαθησιακό περιβάλλον είναι ασύγχρονο.

ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ: Η μάθηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στην απόκτηση πληροφοριών και δεξιοτήτων μέσω κοινωνικών τεχνολογιών που επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνεργάζονται, να συνομιλούν, να παρέχουν πληροφορίες, να δημιουργούν περιεχόμενο και να το μοιράζονται. Παραδείγματα εκμάθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκύψουν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ιστολογίων και μικρομπλογκ (όπως το Twitter), διαδικτυακού ραδιοφώνου ομιλίας και wiki.

ΜΕΣΑ ΡΟΗΣ: Τα μέσα ροής αναφέρονται σε βίντεο και ήχο που μεταφορτώνονται σε υπολογιστή από το Διαδίκτυο ως συνεχής ροή δεδομένων και αναπαράγονται καθώς φτάνουν στον υπολογιστή προορισμού.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΣΗ: Όταν οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν σε ένα διαδικτυακό μάθημα μάθησης ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικές τοποθεσίες, είναι γνωστό ως σύγχρονη μάθηση. Η σύγχρονη μάθηση επιτρέπει στους μαθητές να αλληλεπιδρούν με τον εκπαιδευτή και άλλους συμμετέχοντες. Αυτό γίνεται μέσω λογισμικού που δημιουργεί μια εικονική τάξη.

ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: Η τηλεδιάσκεψη αναφέρεται στη χρήση τεχνολογίας βίντεο (τόσο υλικού όσο και λογισμικού) για τη δημιουργία μιας εικονικής συνάντησης μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων σε διαφορετικές φυσικές τοποθεσίες. Οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλον μέσω αυτής της τεχνολογίας.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ: Η εικονική τάξη αναφέρεται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον μάθησης στην τάξη που λαμβάνει χώρα μέσω του Διαδικτύου και όχι σε μια φυσική τάξη. Υλοποιείται μέσω λογισμικού που επιτρέπει σε εκπαιδευτή και μαθητές να αλληλεπιδρούν.

WEBINAR: Ένα διαδικτυακό σεμινάριο είναι ένα σεμινάριο ή εργαστήριο στο οποίο ο συντονιστής και οι συμμετέχοντες βλέπουν την ίδια οθόνη ταυτόχρονα. Συνήθως το διαδικτυακό σεμινάριο έχει ένα στοιχείο ήχου που ελέγχει ο διευκολυντής και μια λειτουργικότητα που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να συνομιλούν εισάγοντας κείμενο, απαντώντας σε δημοσκοπήσεις, σηκώνοντας τα χέρια και κάνοντας ερωτήσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (WBT): Το WBT αναφέρεται σε όλους τους τύπους ψηφιακής διδασκαλίας στις οποίες το εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάζεται μέσω του Διαδικτύου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *