Παρά τις προσπάθειες πολλών ομάδων υπεράσπισης των καταναλωτών και κυβερνητικών φορέων, ο αριθμός των τραυματισμών και των θανάτων, καθώς και το μέγεθος των υλικών ζημιών που προκύπτουν από τη χρήση ελαττωματικών ή/και μη ασφαλών καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται στα ύψη.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, σχεδόν 4.500 θάνατοι και πάνω από 358.000 τραυματισμοί ετησίως προκαλούνται από ελαττωματικά προϊόντα. Και αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τυχόν θανάτους ή τραυματισμούς που προκαλούνται από φάρμακα, τρόφιμα ή ιατρικές συσκευές, τα οποία εποπτεύονται από τον FDA (Food and Drug Administration).
Ούτε περιλαμβάνουν τους αριθμούς τραυματισμών και θανάτων που σχετίζονται με ελαττωματικά προϊόντα αυτοκινήτου, οι οποίοι ρυθμίζονται από την NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).
Εάν, ως καταναλωτής, εσείς ή κάποιος κοντά σας έχετε υποστεί τραυματισμό λόγω ενός μη ασφαλούς ή/και ελαττωματικού προϊόντος, τότε ενδέχεται να δικαιούστε αποζημίωση αφού υποβάλετε αξίωση σωματικής βλάβης. Εάν υποβάλετε μια τέτοια αξίωση, ενδέχεται να θεωρήσετε τους κατασκευαστές, τους σχεδιαστές προϊόντων ή/και τους διανομείς υπεύθυνους για τους τραυματισμούς που προκάλεσαν τα προϊόντα τους.
Ο όρος «προσωπική βλάβη» είναι νομικός όρος. Αναφέρεται σε τραυματισμό στο μυαλό, το σώμα ή τα συναισθήματα ενός ατόμου. Αυτό είναι που το διαφοροποιεί από τραυματισμό περιουσίας.
Η προσωπική βλάβη αναφέρεται συνήθως σε ένα είδος αγωγής αδικοπραξίας που ισχυρίζεται ότι η βλάβη που υπέστη ο ενάγων προκλήθηκε από αμέλεια άλλου.
Τα εργατικά ατυχήματα, τα τροχαία ατυχήματα, οι αξιώσεις επίθεσης, τα ατυχήματα με ελαττώματα προϊόντος, η ευθύνη προϊόντος, τα ατυχήματα όταν σκοντάφτουν και τα ατυχήματα στις διακοπές είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι αξιώσεων σωματικών τραυματισμών.
Οι αξιώσεις ιατρικής αμέλειας εμπίπτουν επίσης στην ομπρέλα των αξιώσεων προσωπικής βιομηχανίας. Η ιατρική αμέλεια περιλαμβάνει οδοντιατρικά καθώς και ιατρικά ατυχήματα.
Επιπλέον, οι περιπτώσεις βιομηχανικών ασθενειών είναι καταστάσεις που συχνά ταξινομούνται ως αξιώσεις σωματικής βλάβης. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις και ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία, όπως μεσοθηλίωμα, εμφύσημα, χρόνια βρογχίτιδα, λευκό δάκτυλο με δόνηση, επαγγελματική κώφωση, επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς καταπόνησης, δερματίτιδα εξ επαφής, πνευμονοκονίαση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πυριτίαση και άλλα.
Εάν αποδειχθεί η αμέλεια άλλου μέρους, τότε ο ζημιωθείς – το πρόσωπο που υπέβαλε την αξίωση σωματικής βλάβης – μπορεί να δικαιούται χρηματική αποζημίωση από τον εναγόμενο.
Επειδή πολλές από αυτές τις υποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ περίπλοκες, είναι συχνά απαραίτητο να έχετε έναν δικηγόρο να σας εκπροσωπεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ιατρικό λάθος.
Η πρόσληψη δικηγόρου μπορεί να είναι πολύ ακριβή. Ωστόσο, οι περισσότεροι δικηγόροι και δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν πελάτες που υποβάλλουν αξιώσεις για σωματικές βλάβες, εργάζονται σε βάση έκτακτης ανάγκης.
Εάν ένας δικηγόρος εργάζεται σε βάση έκτακτης ανάγκης, τότε οι αμοιβές του/της είναι ένα ποσοστό της τελικής αποζημίωσης που θα καταβληθεί από τον ενάγοντα. Και αυτά τα τέλη καταβάλλονται μόνο εάν η υπόθεση επιλυθεί επιτυχώς.