Το 2015, ως άτομο που του αρέσει να ενημερώνεται για τις διάφορες πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητες, συχνά με μπερδεύουν με τον όρο «Green Finance». Επιπλέον, η υπερβολική χρήση αυτού του όρου στο G20 με ώθησε να μάθω περισσότερα γι’ αυτόν και να κατανοήσω και εσάς.
Η πράσινη χρηματοδότηση μπορεί να περιγραφεί ως ένας γενικός όρος που αναφέρεται στις αλλαγές στις χρηματοοικονομικές ροές που απαιτούνται για την υποστήριξη έργων που βοηθούν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία. Η ρύπανση, η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα του νερού, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ορισμένα είδη που καλύπτονται από την πράσινη χρηματοδότηση.
Για να επιτευχθεί ο επίδοξος στόχος της Συνθήκης του Παρισιού, είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστεί η πράσινη ανάπτυξη και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αν μιλάμε για πράσινη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να χαρούμε να γνωρίζουμε ότι έχει άφθονες ευκαιρίες για επικερδείς επενδύσεις σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η επένδυση στην πράσινη οικονομία θα καθορίσει την πορεία για τα αποτυπώματα άνθρακα. Η μόνη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι μια σταδιακή αλλαγή για το πρασίνισμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υπάρχει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που σχετίζεται με τους κινδύνους βιωσιμότητας, τις εμπορικές ευκαιρίες και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών. Η κυβέρνηση εξομάλυνσε αυτές τις εξελίξεις μέσω εθνικών οδικών χαρτών, τομεακών κατευθυντήριων γραμμών και σηματοδότησης πολιτικής. Η οικονομία είναι μάρτυρας μιας ανταγωνιστικής ώθησης μεταξύ χρηματοπιστωτικών κέντρων και εταιρειών για ηγετική θέση στα πράσινα χρηματοοικονομικά.
Μια αποδεκτή πράσινη χρηματοδότηση θα αποτελεί πάντα το σωστό ποσοστό δράσης πολιτικής και αγοράς. Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που μπορούν να είναι χρήσιμες για μια αποτελεσματική δράση στην αγορά:
Σύνδεση της ανάλυσης περιβαλλοντικών κινδύνων με βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες
Ανατροφοδότηση στη διαδικασία πολιτικής
Οδηγώντας την ανάλυση περιβαλλοντικού κινδύνου
Αγκύρωση της βιωσιμότητας και
Έλεγχος της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για την ενίσχυση της λιανικής ζήτησης.
Οι αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να διαμορφώνουν αποτελεσματικές πολιτικές για να ελαχιστοποιούν τις αποτυχίες της αγοράς και να δημιουργούν συνθήκες που βοηθούν στην ανάπτυξη της πράσινης χρηματοδότησης. Εκτός από τη χρήση πακέτων πολιτικών με δημοσιονομική πολιτική και περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή για την υποστήριξη του οικολογικού προσανατολισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών με επιλογές όπως:
Υποστήριξη παροχών δεδομένων και δημιουργίας ικανοτήτων
Η χρήση του περιορισμένου κοινού σημαίνει αποτελεσματικά και
Δημιουργία ενός έξυπνου και καλά οργανωμένου συστήματος κινήτρων.
Μετά την κυβέρνηση, οι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές τράπεζες έχουν επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, με επιλογές όπως:
Εξορθολογισμός δομών διακυβέρνησης και χαρτοφυλακίων σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού
Χρήση μεθόδων για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών κατευθυντήριων γραμμών και
Προώθηση της ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς και πλήρωσης αγωγών έργων.
Από τη συνθήκη του Παρισιού, οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει αυτό το σερί ανταγωνιστικότητας σε διάφορα επίπεδα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως το Λονδίνο, η Σαγκάη ή το Παρίσι προετοιμάζονται ως παγκόσμια πράσινα χρηματοοικονομικά κέντρα – αυτό και πολλά άλλα για να δελεάσουν εξειδικευμένες εταιρείες. Ο σχεδιασμός έξυπνων συστημάτων και πολιτικών αγοράς, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι μια ισχυρή προσέγγιση για την κλιμάκωση της πράσινης χρηματοδότησης.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα επενδυτικά κενά και λαμβάνουν ένα μικρό μερίδιο της πράσινης χρηματοοικονομικής ροής. Αυτό συμβαίνει όταν αυτές οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες πράσινες επενδύσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές, η γεωργία, οι υποδομές και η ενέργεια. Υπάρχουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που διαφημίζουν οδικούς χάρτες πράσινων ομολόγων, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες για πράσινη χρηματοδότηση. Ωστόσο, οι διάφορες επιπτώσεις μιας ενημερωμένης έκδοσης της ανάλυσης περιβαλλοντικού κινδύνου πρέπει να γίνουν κατανοητές για τη διαχείριση πιθανών επιπτώσεων της αναπτυξιακής πολιτικής. Το περιβάλλον του ΟΗΕ αναπτύσσει μια σειρά επιλογών για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις συνδυασμένες δραστηριότητες της πράσινης χρηματοδότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.