Μία από τις πιο έξυπνες μορφές φωτισμού βεράντας που υπάρχει, είναι αυτό που είναι γνωστό ως φώτα ομπρέλας. Πολλοί από εμάς έχουμε ομπρέλες βεράντας και όταν το σκεφτείτε, δημιουργούν εξαιρετικές βάσεις για λίγο φωτισμό. Ειδικά με τον τύπο της ομπρέλας που συνδυάζεται με τραπέζι (στρογγυλό τραπέζι με την ομπρέλα στη μέση, τυπικά), τα φώτα ομπρέλας στο αίθριο έχουν πολύ νόημα. Μπορείτε να πάρετε πολλά σχέδια που απλά σφίγγουν στο κοντάρι της ομπρέλας. Μερικά τροφοδοτούνται με ηλιακό πάνελ, άλλα έρχονται με μπαταρίες. Και τα δύο μπορεί να είναι αρκετά ωραία – αν και μπορεί να μην παρέχουν τόσο πολύ φως όσο θα θέλατε. Ανεξάρτητα από το πώς φορτίζονται αυτές οι μπαταρίες – από ηλιακό πάνελ ή μέσω τάσης δικτύου – πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες για να παρέχουν πραγματική ισχύ φωτός για ένα χρησιμοποιήσιμο χρονικό διάστημα. Αλλά αν θέλετε λίγο περισσότερο φως και συνήθως δεν μετακινείτε πολύ την ομπρέλα σας, υπάρχει μια άλλη επιλογή για εσάς.
Ο φωτισμός χαμηλής τάσης είναι ακριβώς το θέμα. Ναι, τα περισσότερα φώτα ομπρέλας με ηλιακή ενέργεια και μπαταρία είναι επίσης φώτα χαμηλής τάσης. Η διαφορά δεν είναι στην τάση, αλλά στο διαθέσιμο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύσουν μόνο τόση ισχύ σε watt και τα watt είναι ηλεκτρικό ρεύμα με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερα watt ξοδεύετε, τόσο πιο γρήγορα αποφορτίζετε την μπαταρία. Τώρα, μια καλή, ισχυρή πηγή φωτός θα ήταν κάτι σαν λαμπτήρες αλογόνου ή μερικές από τις πιο ισχυρές συστοιχίες LED. Ωστόσο, τους αρέσει να τροφοδοτούνται με κάποιο ρεύμα, επομένως οι μπαταρίες δεν είναι πρακτικές. Αντίθετα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν μετασχηματιστή φωτισμού χαμηλής τάσης για να τα τροφοδοτήσετε. Αυτό θα σας έδινε όλη την ισχύ που θα θέλατε, αφού ο μετασχηματιστής είναι συνδεδεμένος στην τάση δικτύου. Αν λοιπόν επιλέξατε λαμπτήρες 12v, θα χρειαστείτε έναν μετασχηματιστή 12v. Θα μπορούσατε να τροφοδοτήσετε οποιαδήποτε ποσότητα λαμπτήρων με αυτό – απλώς αγοράστε έναν αρκετά ισχυρό. Δεν θα ενδώσει, μέχρι να το κάνουν οι ασφάλειές σας.
Πώς θα κάνατε την εγκατάσταση με πρακτικό τρόπο; Βασικά, υπάρχουν δύο δρόμοι. Το ένα είναι να τοποθετήσετε τον μετασχηματιστή χαμηλής τάσης κοντά στα φωτιστικά, όπως στη βάση της ομπρέλας. Σε αυτή την περίπτωση, θα περνούσατε ένα καλώδιο τροφοδοσίας στο πόδι της ομπρέλας σας. Ο άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσετε τον μετασχηματιστή πιο μακριά, όπως σε ένα αδιάβροχο κουτί κάτω από το αίθριο – ή αλλού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ξεφύγετε από τη χρήση ενός πολύ λεπτότερου καλωδίου που τρέχει προς την ομπρέλα, ενός καλωδίου που μπορεί να κρύψετε κάτω από ένα χαλί – ή απλά να κατευθύνετε κατευθείαν μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα της βεράντας σας. Ποιο θα επιλέξετε εξαρτάται από εσάς. Ίσως έχετε επίσης άλλες εγκαταστάσεις φωτισμού στο αίθριο σας που απαιτούν χαμηλή τάση, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει πρακτικό να έχετε έναν ενιαίο, μεγάλο μετασχηματιστή – και στη συνέχεια να περάσετε καλώδια από αυτόν.
Εάν τα σχεδιάσετε καλά, τα φώτα ομπρέλας της βεράντας σας θα μπορούσαν να γίνουν μέρος ενός μεγάλου, ευέλικτου και ενεργειακά αποδοτικού συστήματος φωτισμού, το οποίο θα έκανε να πέφτουν πολλά σαγόνια. Γιατί να μην πάτε για αυτό;