Η οικοδόμηση ικανότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ προέκυψε από τις αρχικές επιδρομές της στην εκπαίδευση και την τεχνική βοήθεια από Οργανισμούς Υποστήριξης Διαχείρισης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε ένα πλούσιο μείγμα πόρων. Ο τρέχων εθνικός χάρτης περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλομορφία με (1) ένα ευρύ φάσμα τόσο γενικευμένων όσο και στοχευμένων υπηρεσιών, (2) που καλύπτει πολλαπλά πεδία και οργανωτικά ζητήματα, (3) με πολλαπλές μεθόδους παράδοσης, (4) από μια διαφορετική ομάδα τύπων παρόχων .
Οι ηγέτες της σκέψης στον τομέα έχουν γράψει υλικό από το 2000 που περιγράφουν αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο ανάπτυξης ικανοτήτων. Μερικά από τα έργα που είναι πιο κεντρικά στη συζήτηση περιλαμβάνουν Ενίσχυση της μη κερδοσκοπικής ικανότητας: Βασικές έννοιες στην ανάπτυξη ικανοτήτων από τους Grantmakers for Effective Organizations, το Urban Institute’s Ανάπτυξη Ικανοτήτων σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούςτο Εθνικό Συμβούλιο Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων για τη δημιουργία ικανοτήτων δράσης-ερευνητικής εργασίας με την Elizabeth Boris του Εθνικού Κέντρου Φιλανθρωπικών Στατιστικών του Urban Institute, συνέντευξη στο Foundation Center με την Barbara Kibbe, του Ιδρύματος Packard, τη διαδικτυακή βιβλιοθήκη του Carter McNamara και άλλους.
Στη Δύση, η οικοδόμηση ικανοτήτων έχει αναπτυχθεί σε πολλές πολιτείες με μια κάπως διαφορετική προσέγγιση από αυτή που συναντάμε σε πιο αστικές περιοχές των ΗΠΑ. Αυτή η προσέγγιση πηγάζει από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εργάζονται σε πιο αγροτικές κοινότητες και κοινότητες που εκτείνονται σε πόρους. Σε πολλές πολιτείες, υπάρχει μια πλούσια πολιτιστική βάση διαφορετικών πολιτισμών, φυλών και παραδόσεων από ανθρώπους που έχουν ζήσει στην περιοχή για αιώνες. Οι πολιτιστικά πλούσιες και ποικιλόμορφες κοινότητές μας δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτήν την ιστορία, τις σχέσεις και τη σημασία του σεβασμού. Πολλοί από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στις δυτικές κοινότητες τείνουν να υποχρηματοδοτούνται, αλλά δεσμεύονται να δημιουργούν υπηρεσίες για κοινότητες. Εργάζονται σε περιοχές που έχουν περιβαλλοντικά και μη κερδοσκοπικά οικοσυστήματα που είναι όμορφα, στοχευμένα και περιβαλλοντικά εύθραυστα – όπως ο ίδιος ο τομέας.
Διδάγματα
Η ανάπτυξη ικανοτήτων πρέπει να καθοδηγείται από τις μοναδικές ανάγκες των μη κερδοσκοπικών οργανισμών μας, το μη κερδοσκοπικό τοπίο της περιοχής μας και τα μοντέλα και τις αποτελεσματικές πρακτικές στον τομέα αυτό. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους επαγγελματίες θα πρέπει να είναι υβριδικές προσεγγίσεις από διαφορετικές πολιτείες που καλύπτουν τις αγροτικές ανάγκες και παρέχουν συνεργασίες μεταξύ τύπων πόρων που μοιάζουν με συνδέσμους και υποστήριξης διαχείρισης. Αυτό επιτρέπει στον τομέα να αντιμετωπίσει τόσο τα “μεγάλα πλαίσια” πολιτικής και χρηματοδότησης καθώς και τα πιο στοχευμένα ζητήματα εστίασης ανά οργανωτικό τύπο, μέγεθος και περιοχή εστίασης.
Χαρτογράφηση της μη κερδοσκοπικής υποδομής: Σύγκριση της ανάπτυξης ικανοτήτων και των σχετικών πόρων στο Τέξας και πέραμελετά πολλά στοιχεία της ικανότητας και της ανάπτυξης ικανοτήτων του μη κερδοσκοπικού τομέα και αξιολογεί ορισμένα δυτικά κράτη ως πολύ αδύναμα σε σχέση τόσο με την ικανότητα του μη κερδοσκοπικού τομέα όσο και με τους πόρους ανάπτυξης ικανοτήτων.
Αυτή η εργασία για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παρέχεται σε τοπικό, περιφερειακό, κρατικό και εθνικό επίπεδο από μια διαφορετική ομάδα οργανισμών. Προσφέρεται σε έναν συνδυασμό τύπων και μεγεθών οργανισμών που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς και πρέπει να καθοδηγείται από το πλαίσιο. Τα τρέχοντα μοντέλα αντικατοπτρίζουν μια μεγαλύτερη ποικιλία συστημάτων παράδοσης, τα οποία παρέχουν νέες επιλογές σε αγροτικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Επειδή πολλές πολιτείες και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί τους έχουν περιορισμένους πόρους και αυξανόμενους παράγοντες πίεσης σε πολλούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν υβριδικές προσεγγίσεις που προσαρμόζουν ορισμένες από τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα με τρόπους που θα λειτουργήσουν. Οι οικονομικά αποδοτικές στρατηγικές πρέπει να αξιοποιηθούν και να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν, με τρόπους που είναι πολιτιστικά συναφείς και ταιριάζουν στο μοναδικό μας μη κερδοσκοπικό περιβάλλον. Οι προσεγγίσεις μεικτής μεθόδου και οι πρωτοβουλίες μοχλευμένης χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις, είναι σημαντικές επειδή οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί ανάπτυξης ικανοτήτων της πολιτείας μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από την κρατική όσο και από τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Μοντέλα
Οι οργανισμοί ανάπτυξης ικανοτήτων ποικίλλουν, με νέα μοντέλα να συνεχίζουν να εμφανίζονται. Οι πρότυποι οργανισμοί ανάπτυξης ικανοτήτων περιλαμβάνουν: οργανισμούς υποστήριξης διαχείρισης, κρατικές ενώσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, χρηματοδότες, συμβούλους, ειδικούς δημιουργούς ικανοτήτων σε τομείς και εκδόσεις, εθνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς-ομπρέλα, εθνικές ενώσεις, ινστιτούτα πολιτικής, βιβλιοθήκες και άλλα. Οι υπηρεσίες ανάπτυξης ικανοτήτων διαμορφώνουν ένα ποικίλο και συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Περιλαμβάνουν: γενικευμένους πόρους για την ανάπτυξη ικανοτήτων. ειδική υποστήριξη στον τομέα (τεχνές, υγεία, εκπαίδευση)· και υπηρεσίες που στοχεύουν σε τομείς οργανωτικού έργου (ανάπτυξη διοικητικών συμβουλίων, αξιολόγηση, συγκέντρωση κεφαλαίων).
Τα συστήματα παράδοσης περιλαμβάνουν κλασικά στον τομέα (εκπαίδευση, τεχνική βοήθεια, καθοδήγηση και συμβουλευτική) καθώς και νέες μορφές (όπως διαδικτυακές εκπομπές, ηλεκτρονική εκπαίδευση, κοινή χρήση αρχείων, βιντεοκλήσεις διάσκεψης, πόρους που βασίζονται στο διαδίκτυο, ιστολόγια και σύνδεση σε ομοτίμους). Ο τομέας έχει επίσης αναπτύξει πιο ποικιλόμορφη και ανταγωνιστική χρηματοδότηση, από επιχορηγήσεις ειδικών εκδόσεων και ανάπτυξης ικανοτήτων έως επενδύσεις σχετικές με προγράμματα, μόχλευση χρηματοδότησης, χρηματοδότηση κοινοτικής οικονομικής ανάπτυξης, θερμοκοιτίδες και κοινόχρηστο χώρο, συνεργατική χρηματοδότηση για συγκεκριμένο τομέα και κλιμάκωση επιτυχημένων μοντέλων. Η σημερινή ανάπτυξη ικανοτήτων καθοδηγείται ολοένα και περισσότερο από έναν συνδυασμό μη κερδοσκοπικών αναγκών, πλαισίου, προτεραιοτήτων του υπεύθυνου ανάπτυξης ικανοτήτων, γνωστών μοντέλων, χρηματοδότησης και του ηγετικού προφίλ του δημιουργού ικανοτήτων στην κοινότητα.
Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων σε όλες τις Η.Π.Α. έχουν γίνει πιο πολυεπίπεδες, λεπτές και πιο εξελιγμένες τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι μεγαλύτερες πολιτείες με μια καλή κρίσιμη μάζα μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ιδρυμάτων και δημιουργών ικανοτήτων είναι συχνά σε θέση να δημιουργήσουν το είδος της υβριδικής προσέγγισης μικτών μεθόδων που χρειάζεται ο συνδυασμός μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί στις πιο αγροτικές πολιτείες με πόρους όπως το Νέο Μεξικό, η Μοντάνα, το Ουαϊόμινγκ, το Μέιν, η Βόρεια Ντακότα και η Νότια Ντακότα. Η αντιστοίχιση των αναγκών σε σχέση με τους τρέχοντες πόρους και με τα μοντέλα άλλων κρατών παρέχει το είδος της επικάλυψης που μπορεί να εντοπίσει τόσο κενά όσο και ευκαιρίες για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλες αυτές τις πολιτείες.